Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku szkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację Innowacji- Dzieciaki poznają nowe smaki. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjną szkoły. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Program promuje aktywne metody nauczania i wychowania. Dzieciaki poznają nowe smaki- to dla uczniów zabawa i wielka przygoda, której efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.
Celem programu jest :
1. Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego
2. Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
3. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
4. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
5. Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
6. Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
7. Rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich
8. Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi
9. Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
10. Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole
Program jest realizowany od września 2021 roku do czerwca 2022 roku Zajęcia odbywają się raz w miesiącu .
W zajęciach kulinarnych uczestniczą dzieci chętne (na zasadzie dobrowolności) . Podczas spotkań dzieci wykonują różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela.